Hogyan Tedd Biztonságossá a Bejárati Ajtót

Sokan szentelnek figyelmet a ház bejárati ajtajára, hiszen ez az, amit a vendégek elsőnek meglátnak. De, ugyanakkor a bejárati ajtó a ház egyik legsebezhetőbb pontja is védelem szempontjából. Íme, néhány tanács, hogyan teheted a ház első ajtaját sokkal biztonságosabbá.

1. Világítsd meg

Melyik házba törnek be hamarabb? Egy megvilágítottba vagy egy sötétbe? Hülye kérdés. De mégis sokan nem foglalkoznak az éjszakai világítással. A sötétség a betörő barátja, ha választani kell neki két ház közül, biztosan a kevésbé megvilágítottat fogja választani.

Tehát, ha lehetséges helyez el egy lámpát a bejárati ajtó felé. Használhatsz mozgásérzékelőt, de szerintem a legjobb, ha egész éjszaka ég a lámpa. Természetesen használj kis teljesítményű LED égőt, így a villanyszámládat sem fogja megnyomni.

2. Minőségi biztonsági bejárati ajtót szereltess be

Egy építkezés sokba kerül, így megpróbálunk mindenen spórolni. Így, van ez a bejárati ajtóval is legtöbbször. Egy minőségi biztonsági ajtó sokkal többe kerül, akár 2-3-szor annyiba. De, szinte lehetetlenné válik egy betörő számára, hogy átjusson rajta. Egy gyenge ajtót percek alatt felfeszíthetnek. Egy betörés, és a megspórolt pénz többszörösét veszítheted el.

3. Használj ajtó kitekintőt/kukucskálót

Nem tűnik nagydolognak egy egyszerű ajtó kitekintő, pedig több szempontból is hasznos. Természetesen az elsődleges célja, hogy megtudd, ki van odakint a biztonságos ajtó mögül. Vásárláskor figyelj arra, hogy olyan kukucskálót válassz, amely széles látószögű képet biztosít.

4. Használj biztonsági zárat

Egy gyakorlott betörőnek semmiség egy hagyományos zárat feltörni, de egy minőségi zár már sokkal nagyobb kihívást jelent. Természetesen ezek a speciális zárak sokkal drágábbak, akár 20 ezer forint is lehet az áruk.

Ebben a videóban egy profi zárfeltörő mutatja be, mennyire egyszerű egy hagyományos zár feltörése.

5. Használj ajtónyitás érzékelőt

Ezeket a szenzorokat már elég olcsón be lehet szerezni. Vannak vezetékes és vezeték nélküli változatok. Aktiválás után jelzik, ha az ajtó nyílik. Így, felkészülhetsz a váratlan látogatóra, ha otthon vagy, és persze megfélemlítheti a betolakodót is.

6. Szerelj kamerát az ajtó felé

Eleve negatívan hat egy betörőre egy videokamera látványa, így valószínűleg elkerüli az adott házat. Ha mégis megpróbálkozik, akkor pedig felvételed lesz az elkövetőről.

Sok fajta kamera közül lehet választani manapság, és nem is kerülnek annyira sokba.

A felsorolt biztonsági tippek többsége nem költséges és akár te is meg tudod csinálni. Például, ha csak egy lámpát és ajtónyitás érzékelőt felszerelsz, már sokkal nagyobb biztonságban érezheted az otthonodat.

Leave a Reply