Biztosan a rendőrség a hibás, ha betörnek hozzád?

tolvaj

Nincs értelme a rendőrséget hibáztatni, azért mert ahol élsz sok a betörés. A rendőrséget hibáztatni a bűnözésért olyan, mintha az orvosokat hibáztatnád a betegségekért. Persze, ha megtörténik a baj, akkor szeretünk bűnbakot keresni.

A rendőrség hibáztatása helyett, haragudj inkább az elkövetőre vagy magadra, ha nem tettél meg eleget otthonod és tulajdonod biztonsága érdekében. Az, hogy az értékeid a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, az a Te feladatod. Neked kell oda figyelned, a házadra, pénzedre, autódra, stb.

Volt már olyan, hogy nyitva felejtetted a házad vagy kocsid ajtaját? Hagytad már telefonodat, laptopot vagy a táskádat az autóban? Hol tartod a PIN kódokat? Csak nem a táskádban vagy a pénztárcádban elrejtve? Lezárod a kerékpárodat?

Csak néhány jellemző példa.

Aztán, ha valaki ellopja a biciklidet vagy táskádat és használja a bankkártyát, és hívod a rendőrséget, ki a hibás, ők vagy te? Persze, hogy ők, miért nem figyelik a te tulajdonodat. Az a dolguk, nem?

A rendőrség nem tud mindenki tulajdonára odafigyelni, az lehetetlen. Jó is lenne, ha minden ház előtt egy rendőrautó állna, de legalább a tied előtt.

Amit, el szeretnék mondani az az, hogy elsődlegesen neked kell vigyáznod a dolgaidra. Nem bonyolult feladatok: zárd be az ajtót és a kaput, ne hagyd az értékes dolgokat szem előtt, jegyezd meg a pinkódodat, világítsd meg az otthonodat, stb.

Ne kínáld fel tálcán a tulajdonod a bűnözőknek és legalább nehezítsd meg a dolgukat. Az esetek többségében a betörők megtántorodnak, ha valami nehézségbe ütköznek, mivel nem profik. Egy zár vagy megvilágítás és már tovább is állnak.

Nem a rendőrséget akarom védeni, mivel lehetne sokkal jobb is a közbiztonság, de a legalapvetőbb feladatokat neked kell elvégezned. A legtöbb esetben csak odafigyelés és megszokás kérdése az egész.

És végül egy videó, ami bizonyíték arra, hogy a bűnözők nem is olyan okosak. Illetve, hogy a betörés nem egyszerű feladat.

Leave a Reply